Citeste-ma din gesturi – part 2 – MINCINOSII

Posted: Decembrie 29, 2009 in Gesturile
Etichete:, , , , , , ,

Am revenit cu subiectul atat de drag mie si anume gesturile. De data asta vom discuta in lung si in lat cum putem recunoste un mincinos din gesturile si mimica pe care le afiseaza atunci cand „ii cresc picioare scurte”. Pun pariu cu voi ca dupa ce vet citi acest post veti recunoaste faptasul mai bine chiar decat un detector de minciuni. Iata deci ce-i tradeaza mata din sac:

1. Evitarea contactului vizual

In general acest lucru indica faptul ca interlocutorul are ceva de ascuns. Insa, nu este un criteriu absoult dupa care puteti sa va dati seama ca aveti de-a-face cu un mincinos. Un mincions priceput poate mentine contactul viuzal chiar sper sfidare, de unde si expresia „a minti pe cineva in fata” iar clipitul, desi incontrolabil, poate exprima si o stare tensionata a interlocutorului, nu numai minciuna. Daca atunci cand ii adresati o intrebare (de ex. Ce ai facut aseara la 10 00?) si privirea ii se indreapta spre stanga, acest lucru indica faptul ca interlocutorul apleleaza la memorie pentru a-ti da un raspuns adevarat. In cazul in care privirea lui se indrepta sper dreapta, acest lucru semnifica faptul ca apeleaza la centrul imaginatiei, ceea ce inseamna in mod evident ca veti auzi o istorioara demna de basmele lui Ispirescu.

2. Mainile isi fac de cap

Corpul si gesturile mainilor intra intr-un dezacord total cu ceea ce exprima verbal un vinovat. Deci fiti atenti daca isi freaca mainile sau ceafa, se scarpina in cap sau la nas ( atunci cand o persoana minte fluxul sanguin in regiunea nasului creste, creand o senzatie neplacuta), caci aceste gesturi tradeaza in mod involuntar minciuna.

3. Zambetul fortat

Mascarea emotiilor negative care insotesc minciunile este posibila si printr-o “expresie impasibila” si prin zambet. Majoritatea dintre noi nu reusesc sa faca diferenta intre un zambet fals si unul autentic. Zambetele false dureaza mai mult, se “formeaza” mai usor si se finalizeaza mult mai repde. Acestea implica doar gura (nu si regiunea aflata in partea exterioara a ochilor) si de cele mai multe ori sunt asimetrice (apar doar pe o singura parte a fetei), pe cand cele autentice, naturale, implica si portiunea din jurul ochilor (ochii care rad) iar ca si longevitate le depasesc pe cele false.

4. Devierea subiectului sau luatul pe coclauri verbale

Mincinosii deviaza mereu de la subiect, raspunzand prin cu totul altceva decat au fost intrebati. Informatiile pe care le ofera sunt generale (am intalnit, insa, si mincinosi care detaliau gogoneata in asa hal incat oboseam sa-i mai urmaresc) si de multe ori repeta ce au spus inainte.

5. Ticuri verbale

Raspunsurile mincinosilor sunt ambigue, supuse spre interpretare. In discutie folosesc foarte mult negativul „nu”, generalizarile („Niciodata”,  “nimeni”, “niciodata”, “oriune”, “toata lumea” etc) si se autodefinesc si autonumesc („Nu sunt mincinos”, „Nu ti-as face una ca asta”, „Nu mint ” a se traduce „Sunt mincinos”, „Ti-am facut una ca asta”, „Mint”.). Measajele pe care le transmit sunt foarte formale. De exemplu evita folosirea elizinunii ( a cratimei) : „nu imi” in loc de „nu-mi”, „nu iti” in loc de „nu-ti”.

lier

Acum ca l-ati recunoscut pe Pinochio, va urez bafta la vantoare de mincinosi.

Reclame
Comentarii
  1. Elena spune:

    V-as recomanda si metodele ‘Simpla deductie logica’ si ‘Al saselea simt’ :D. Bafta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s